Informatieblog over het arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht
Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst, is dat mogelijk?
Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst is in beginsel niet mogelijk.
Ontslag van een statutair bestuurder: waar moet je op letten?
Ontslag van een statutair bestuurder: aparte regels bij ontslag.
De pensioengerechtigde werknemer: speciale regels bij ziekte!
Wist u dat wanneer een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, speciale regels gelden bij ziekte?
Belangrijke veranderingen voor werkgever en werknemer (deel 3): het onvoorspelbare werkpatroon!
Vandaag is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. De wet brengt voor zowel werkgevers alsook voor werknemers belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht met zich mee. In een drietal bijdragen worden de belangrijkste wijzigingen uiteengezet. In deze derde en laatste bijdrage wordt het onvoorspelbare werkpatroon en de hierbij behorende werkweigering toegelicht.
Belangrijke aankomende veranderingen op 1 augustus aanstaande voor werkgever en werknemer (deel 2): uitbreiding informatieplicht en meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden!
Zoals in een eerdere blog kenbaar gemaakt treedt op 1 augustus 2022 de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. De wet brengt voor zowel werkgevers alsook voor werknemers belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht met zich mee. In een drietal bijdragen worden de belangrijkste wijzigingen uiteengezet. In deze tweede bijdrage wordt de uitbreiding van de informatieplicht voor de werkgever alsook de bepaling inzake meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden toegelicht.
Belangrijke aankomende veranderingen op 1 augustus aanstaande voor werkgever en werknemer (deel 1): het nevenwerkzaamhedenbeding en de scholingskosten!
Zoals in een eerdere blog kenbaar gemaakt treedt op 1 augustus 2022 de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. De wet brengt voor zowel werkgevers alsook voor werknemers belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht met zich mee. In een drietal bijdragen worden de belangrijkste wijzigingen uiteengezet. In deze eerste bijdrage worden de wijzigingen inzake het nevenwerkzaamhedenbeding en de scholingskosten toegelicht.
Werkgevers opgelet! Houd rekening met de nieuwe richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Op 1 augustus 2022 dient de Nederlandse wetgeving aangepast te zijn aan de Europese Richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Deze richtlijn zorgt ervoor dat werknemers meer rechten krijgen binnen hun dienstverband. In het navolgende zullen kort een aantal belangrijke punten uit de richtlijn voor de werkgever worden toegelicht.
Het risico van ziekmelden door werknemer bij een bedrijfseconomisch ontslag
Zoals veel werkgevers weten geldt er een opzegverbod tijdens ziekte bij de werknemer: de arbeidsovereenkomst mag tijdens de ziekteperiode in beginsel niet worden beëindigd. Dit geldt ook als bedrijfseconomische redenen de aanleiding geven voor de werkgever om over te gaan tot ontslag. Maar wat nu als een werknemer zich snel ziek meldt, om te voorkomen dat hij of zij ontslagen wordt wegens bedrijfseconomische redenen?
Een vals coronatestbewijs, reden voor ontslag op staande voet?
Tijdens de coronacrisis zijn al meerdere rechterlijke uitspraken gewezen met betrekking tot corona en het arbeidsrecht. Onlangs heeft de kantonrechter in Rotterdam zich uitgelaten over de vraag of een vals coronatestbewijs een reden voor een ontslag op staande voet is.
Verkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
De coronapandemie zorgt voor nieuwe vraagstukken binnen het arbeidsrecht. In een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag heeft de rechter zich moeten buigen over de vraag of een werknemer recht heeft op loon, als deze wegens verkoudheidsklachten thuisblijft en weigert om zich bij de werkgever ziek te melden.
Hoe dient de werkgever conform AVG met mijn (persoons)gegevens om te gaan?
Een werkgever is nu eenmaal genoodzaakt om persoonsgegevens van werknemers vast te leggen in een personeelsdossier. Maar hoelang mag een werkgever deze gegevens bewaren?
Een goede inrichting van de thuiswerkplek: u bent als werkgever verantwoordelijk!
Nu thuiswerken weer de norm wordt, is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor een goede inrichting van de thuiswerkplek. Hoe zit dit nu precies?
Mijn werknemer werkt niet mee aan de re-integratie: wat moet ik nu doen als werkgever?
Als een zieke werknemer bij herhaling niet aan zijn re-integratieverplichtingen voldoet, kan dit uiteindelijk leiden tot beëindiging van het dienstverband. In een recente uitspraak van de Rechtbank Limburg was zulks het geval. Wat was hier aan de hand?
Werknemer wegens regelmatig ziekteverzuim ontslaan?
Veel werkgevers hebben er weleens mee te maken: een werknemer die zich regelmatig ziekmeldt. Als dit regelmatig ziekteverzuim onder andere leidt tot onaanvaardbare gevolgen van de bedrijfsvoering, dan kan de werkgever, de rechter verzoeken deze arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag.
Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: het herplaatsingsvereiste
Bij een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen, zal de werkgever aannemelijk moeten kunnen maken dat een herplaatsing van de betreffende werknemer in een andere passende functie niet mogelijk is. Van de werkgever wordt hierin een actieve houding verwacht.
Vanaf 2 augustus 2022 betaald ouderschapsverlof voor de werknemer
Iedere werknemer heeft recht op ouderschapsverlof om zijn of haar ouderschapstaken te combineren met betaald werk. Momenteel is het ouderschapsverlof in principe onbetaald verlof (tenzij anders is bepaald in bijvoorbeeld de cao of arbeidsovereenkomst). Vanaf 2 augustus 2022 gaat hier deels verandering in komen. Hoe zit dit nu precies en wat gaat dit betekenen voor de werkgever?
Wist u dat …?
Wist u dat als een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, er speciale regels gelden omtrent de transitievergoeding en het (pensioen)ontslag?
Ontbinding wegens verwijtbaar handelen of ontslag op staande voet? Welke route?
De meeste werkgevers denken direct aan het middel van een ontslag op staande voet. Maar een andere optie, namelijk de ontbinding wegens verwijtbaar handelen, wordt vaker door werkgevers over het hoofd gezien.
Ontslag op staande voet wegens afreizen naar een gebied met code oranje
Dat het afreizen naar een gebied met code oranje kan leiden tot een ontslag op staande voet, blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter van de Rechtbank Limburg.
Ongeldig ontslag wegens het niet ontvangen van de opzeggingsbrief
Zodra de werkgever een ontslagvergunning krijgt van het UWV, kan de werkgever middels een opzegging de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen. De werkgever dient er wel zorg voor te dragen dat deze opzegging de werknemer bereikt. Dit kan bijvoorbeeld via een aangetekende brief. Soms is een aangetekende brief echter niet voldoende.
Ouderschapsverlof
Iedere werknemer heeft recht op ouderschapsverlof om zijn of haar ouderschapstaken te combineren met betaald werk. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Terecht ontslag op staande voet van oproepkracht wegens werkweigering
Uit de praktijk blijkt dat het voor een werkgever lastig is om een werknemer op staande voet te ontslaan, er dient namelijk voldaan te worden aan een aantal strenge voorwaarden. In een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland komt de kantonrechter tot de conclusie dat de werkgever hierin is geslaagd en aldus terecht een werknemer op staande voet heeft ontslagen.
Mag een werkgever een werknemer verplichten om een mondkapje te dragen?
Ja, dit mag. Dit werd bepaald in een recente uitspraak van de kantonrechter in Utrecht.
Voor welke besluiten heeft een werkgever instemming van de ondernemingsraad nodig?
Als een werkgever te maken heeft met een ondernemingsraad, dan dient de werkgever voordat hij/zij besluiten neemt over bepaalde onderwerpen instemming te vragen aan die ondernemingsraad. Dit wordt het instemmingsrecht van de ondernemingsraad genoemd, en is geregeld in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden.
Deel 2: veelgestelde vragen over corona bij werkgevers
Veelgestelde vragen over corona bij werkgevers.
Veelgestelde vragen over corona bij werkgevers
Veelgestelde vragen over corona bij werkgevers.
Vanaf 1 januari 2021: compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging
Vanaf 1 januari 2021 kan voor een betaalde transitievergoeding door de werkgever of zijn nabestaanden compensatie worden aangevraagd als de onderneming is beëindigd wegens pensionering of overlijden van de werkgever.
Een oud-werknemer opnieuw in dienst nemen voor bepaalde tijd? Nee, dus.
Een oud-werknemer opnieuw in dienst nemen voor bepaalde tijd? Nee, dus. Het komt voor dat een werknemer zijn arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegt en binnen zes maanden weer terugkeert bij de oude werkgever. Kan de oude werkgever dan de desbetreffende...
Proeftijd, hoe zat het ook alweer?
Proeftijd, hoe zat het ook alweer? De proeftijd is een instrument waarmee gedurende een relatief korte periode kan worden gekeken of de werkgever en de werknemer met elkaar willen gaan samenwerken. Tijdens de proeftijd mag de arbeidsovereenkomst door beide partijen...
Ontslag op staande voet door gratis koffie
Ontslag op staande voet door gratis koffie. Dat gratis koffie een werknemer erg duur kan komen te staan, blijkt wel uit een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Een werknemer voorzag zichzelf en derden van gratis koffie voor de duur van zes maanden, zonder...
Reorganiseren onder de NOW 3.0
Reorganiseren onder de NOW 3.0. Het kabinet heeft de NOW-regeling per 01 oktober 2020 met 9 maanden verlengd tot 01 juli 2021. Per 01 oktober 2020 geldt derhalve de NOW 3.0. De NOW 3.0 wijkt op een aantal punten af van de NOW 1.0 en 2.0. Zo is de NOW 3.0 opgesplitst...
Concurrentiebeding overtreden?
Concurrentiebeding overtreden? Recent deed de rechtbank Limburg een uitspraak over het wel of niet overtreden van een concurrentiebeding. Wat was er aan de hand?De centrale vraag was of werkneemster het concurrentiebeding met haar vorige werkgever overtreden had. In...
Werknemer met een slapend dienstverband en elders werkzaam: tóch transitievergoeding?
Werknemer met een slapend dienstverband en elders werkzaam: tóch transitievergoeding? Een werkgever die een slapend dienstverband in standhoudt, waarbij de betreffende werknemer inmiddels elders werkzaam is, kan niet zomaar onder enige vergoeding uitkomen. Dit...
Ontslagvergoeding voor een werknemer die terecht op staande voet ontslagen is?
Ontslagvergoeding voor een werknemer die terecht op staande voet ontslagen is? Het klinkt vreemd, een werkgever die een ontslagvergoeding dient te betalen aan een werknemer die terecht op staande voet ontslagen is. Het overkwam een internationaal opererend...
Ontslag tijdens de coronacrisis
Ontslag tijdens corona De coronacrisis heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Veel bedrijven hebben te maken met omzetverlies en/of werkvermindering.NOW-regeling Werkgevers die te maken hebben met minimaal 20% omzetverlies komen in aanmerking voor een...
Kom met ons in contact
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.