Ontslagvergoeding voor een werknemer die terecht op staande voet ontslagen is?
Het klinkt vreemd, een werkgever die een ontslagvergoeding dient te betalen aan een werknemer die terecht op staande voet ontslagen is. Het overkwam een internationaal opererend koeriersbedrijf. Wat was er aan de hand?
Een werknemer van het koeriersbedrijf had zeer kostbare oorbellen ter waarde van € 30.000,- bij een opdrachtgever opgehaald en moest deze vervolgens bij een geadresseerde bezorgen. Hoewel vaststond dat de werknemer van het koeriersbedrijf, de betreffende oorbellen bij de opdrachtgever heeft opgehaald, bleken deze echter verdwenen te zijn bij aankomst bij de geadresseerde. Het koeriersbedrijf stelt een onderzoek in.
Er zijn beschikbare videobeelden van het pakket met de oorbellen toen het werd ingepakt voor vervoer bij de opdrachtgever. Het pakket is vervolgens door de werknemer van het koeriersbedrijf persoonlijk opgehaald bij de opdrachtgever en heeft dit pakket in zijn bus geladen. Vervolgens is de werknemer naar de geadresseerde gereden, waarna de bus door een handler is uitgeladen. Ook daar zijn videobeelden van, waaruit blijkt dat de verpakking van het pakket gemanipuleerd is. Uit de videobeelden bij de geadresseerde blijkt ook dat er niemand bij de bus is geweest in de tijd van het uitstappen door de werknemer tot het lossen van de lading. Tenslotte blijkt uit de beelden dat ook de handler bij de geadresseerde tijdens het lossen niet in de gelegenheid is geweest om het pakket te openen en weer opnieuw te verpakken. Tevens blijkt dan dat korte tijd daarvoor twee andere kostbare zendingen zijn verdwenen, die ook door dezelfde werknemer bij een opdrachtgever werden opgehaald en vervoerd.
Hoewel het koeriersbedrijf, de werknemer met al deze feiten uit het onderzoek geconfronteerd heeft, heeft hij hiervoor geen verklaring gegeven. Het koeriersbedrijf heeft vervolgens de betreffende werknemer op staande voet ontslagen. Er volgt een gerechtelijke procedure.
De kantonrechter is het met de werkgever eens dat de genoemde werknemer betrokken was bij de vermissing van de kostbare oorbellen. De kantonrechter oordeelt dat werkgever de betreffende werknemer terecht op staande voet ontslagen heeft. De werknemer heeft in de procedure bij de kantonrechter echter een ontslagvergoeding gevorderd, de zogenaamde transitievergoeding. Aan een werknemer komt een transitievergoeding toe, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. De kantonrechter oordeelt dat er weliswaar sprake is van een rechtsgeldig ontslag op staande voet, maar de rol van de werknemer (nog) niet vaststaat. Behalve dat hij de chauffeur was van een drietal transporten waarbij telkens waardevolle zendingen uit pakketten zijn verdwenen. Hoewel de kantonrechter aldus oordeelt dat de werknemer weliswaar verwijtbaar gehandeld heeft, staat volgens diezelfde kantonrechter in dit geval aldus niet vast dat de werkgever ook ERNSTIG verwijtbaar heeft gehandeld en wijst hij de gevorderde transitievergoeding aan de werknemer toe.
Heeft u als ondernemer, HR-professional of accountant vragen over het arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op met ons kantoor via 088-4762900 of via ons e-mailadres en vraag naar de mogelijkheden.
Kom met ons in contact
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.