Werknemer wegens regelmatig ziekteverzuim ontslaan?

Veel werkgevers hebben er weleens mee te maken: een werknemer die zich regelmatig ziek meldt. Als dit regelmatig ziekteverzuim onder andere leidt tot onaanvaardbare gevolgen van de bedrijfsvoering, dan kan de werkgever, de rechter verzoeken deze arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag.

In de recente uitspraak ging het om een autodealer die deel uitmaakte van een beursgenoteerd concern. Deze werkgever had een automonteur in dienst die regelmatig uitviel wegens ziekte. De werkgever heeft uiteindelijk de rechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden vanwege dit regelmatige ziekteverzuim. De werkgever betoogde dat er sprake was van onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering door de ziekmelding, onder andere vanwege het mislopen van omzet, klantontevredenheid, overbelasting van de collega’s en extra kosten wegens vertraagde reparaties (aanbieden van vervangende auto aan klanten).  

De kantonrechter voert onder andere aan dat het in de onderhavige uitspraak gaat om een grote beursgenoteerde onderneming met meerdere vestigingen. Van een dergelijke onderneming mag meer worden verwacht om bij uitval van een werknemer voor vervanging te zorgen, dan van een kleinere werkgever met maar één vestiging. Voor zo’n grote werkgever als deze zal regelmatig ziekteverzuim van één werknemer niet zo snel leiden tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Of de rechter zal oordelen dat er sprake is van onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering, hangt dus geheel af van de omstandigheden van het geval. In de praktijk wordt niet snel aangenomen dat het regelmatig ziekteverzuim leidt tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering. Zoals volgt uit de uitspraak wordt met de onaanvaardbare gevolgen vooral rekening gehouden bij kleine ondernemingen.

Heeft u als ondernemer, accountant of HR-professional vragen over een zieke werknemer of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem dan vooral contact met ons op. Onze juristen helpen u graag! U kunt ons bereiken via 088-4762900 of via ons e-mailadres info@arbeidsrechtservice.nl.

Kom met ons in contact

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.

14 + 3 =